Het is een minuut voor twaalf, maar Europa wacht nog altijd op die hervormings- of bezuinigingsplannen van Athene. De Fransen trekken zich ondertussen ook weinig van Europese deadlines aan. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1.Er is geen een competente Griek te vinden in dat zootje ongeregeld waar we mee moeten onderhandelen, klaagt een functionaris van de eurogroep vanochtend tegen de Süddeutsche Zeitung. En afgelopen weekend meldde de Frankfurter Algemeine Zeitung op basis van een anonieme Europese bron dat de Griekse afgevaardigden “zich gedragen als een taxichauffeur”, domweg om geld vragen zonder ook maar een fatsoenlijk hervormings- of bezuinigingsplannen voor te leggen.
Eurocommissaris Dombrovskis wist het gisteren wat diplomatieker te verwoorden. Tijdens het komende eurogroep overleg in Riga op 24 april is het een goed moment voor ministers van Financiën om eens “polshoogte te nemen” van het technische overleg tussen Griekse en Europese functionarissen, maar een deal om Athene de laatste tranche noodleningen van 7,2 miljard euro uit te keren zit er niet in.
Volgens de Financial Times heeft Griekenland gedreigd de boel te laten ploffen en wanbetaler te worden als er geen goed akkoord komt. Niet dat we daar aan herinnerd hoeven te worden, want het is voor Griekenland haast onmogelijk het IMF en de ECB de komende maanden af te lossen als de Eurozone niet met geld over de brug komt.
Maar geen paniek, want volgens Die Zeit werkt Duitsland inmiddels aan een plan om Griekenland nog eventjes in de eurozone te houden na een wanbetaling. Als Griekenland dan nog steeds niet aan de eisen van de eurozone voldoet, wordt Griekenland echt uit de euro gezet en krijgt het land financiering om de terugkeer naar de drachme te faciliteren. Een dergelijke Grexit zou voor Griekenland de beste oplossing zijn, want een zwakke valuta met een zak geld van Europa is het beste middel om de Griekse economie weer op de been te krijgen. Dat gezegd hebbende, ook deze Griekse crisis is weer een ‘game of chicken’ waarbij beide zijden tot op het laatste moment niet toe geven. De vraag is natuurlijk wie het eerst knippert.
2.Voor wat het waard is: de Chinese economie is in het eerste kwartaal in het traagste tempo sinds 2009 gegroeid. In het eerste kwartaal steeg het BBP met 7 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2014. China’s macrocijfers zijn notoir onbetrouwbaar. Dus hoe hard de economie daadwerkelijk groeit, weten we eigenlijk niet. In ieder geval zijn de cijfers in de lijn met Beijing doelstelling van een groei van “ongeveer” 7 procent in 2015.
3. Chipmachinefabrikant ASML heeft om onduidelijke redenen eerdere verliezen weggewerkt nadat het fonds vanochtend lager was geopend op de kwartaalcijfers. ASML boekte in het eerste kwartaal een 25 procent hogere nettowinst van 403 miljoen dankzij een hogere marge en meer omzet. ASML zei dat de eerste helft van 2015 beter zal zijn dan de tweede helft van 2014, m

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.
aar wilde over de rest van het jaar geen uitspraken doen. Verder werd vooruitgang met de ontwikkeling van de nieuwe generatie EUV-chipmachines niet beloond met orders. Sterker nog, chipreus Intel zei gisteravond bij de kwartaalcijfers de investeringen dit jaar met 13 procent te verlagen.
4.De Europese Commissie heeft vandaag na jaren van onderzoek naar Google de internetgigant misbruik van zijn machtspositie verweten en een officieel mededingingsonderzoek aangekondigd. Volgens Eurocommissaris voor Mededinging Margarethe Vestager zou Google mobiele met wurgcontracten er voor hebben gezorgd dat afnemers van het populaire Android platform ook de apps van Google moeten gebruiken. Bovendien zou Googles zoekmachine de eigen winkeldiensten hebben bevoordeeld ten opzichte van die van de concurrentie. Vestager benadrukte dat ze nog niet klaar is met Google en dat Brussel de internetgigant op meer fronten kan gaan aanpakken.
5.En ook deze week is er weer een mega-overname: het Finse Nokia heeft aangekondigd het Franse Alcatel-Lucent over te nemen voor 15,6 miljard euro. Een combinatie van de twee bedrijven zou ’s werelds grootste producent van mobiele netwerkapparatuur zijn.
6. De Franse minister van Financiën Sapin krijgt de Frankrijkhaters hier zeker mee op de kast. Volgens de Financial Times heeft Parijs zonder toestemming van Brussel bezuinigingen geschrapt om de economie te ontzien. Sapin zei dat Frankrijk het structureel begrotingstekort met 0,5 procent van het BBP zal verlagen in zowel 2016 als 2017.
Dat is beduidend lager dan de respectievelijk 0,8 procent en 0,9 procent die Brussel eist. Het structurele begrotingstekort is het begrotingstekort dat overblijft als er geen rekening wordt gehouden met eenmalige baten en schommelingen in de conjunctuur. Niet dat Brussel Parijs iets kan maken. Beleggers staan te popelen om aan Frankrijk geld uit te lenen. De Franse 10-jaars rente daalde vandaag naar een nieuw dieptepunt van 0,384 procent.
7. Europese beurzen staan vandaag op winst in aanloop naar het rentebesluit en de persconferentie van de ECB, waar president Draghi naar verwachting weer zijn good news show zal opvoeren. Draghi kan met betrekking tot de economie namelijk eindelijk een beetje achterover leunen. Dit jaar zijn slechte macrocijfers uit de Eurozone op een hand te tellen. En de regio zal waarschijnlijk in het sterkste tempo sinds 2011 groeien, waarbij er een aanzienlijke kans bestaat dat het groeitempo van 1,6 procent in 2011 wordt overtroffen. Daarentegen blijft de lage inflatie een probleem, en zal Draghi daarom herhalen dat het obligatieaankoopprogramma (QE) van 1,1 biljoen euro moet worden afgerond. En dat is ook meteen waar de schoen wringt. De obligatiemarkt heeft wel heel erg enthousiast gereageerd op QE, waardoor rentes nog dieper zijn weggezonken. Inmiddels kan de ECB een kwart van de Duitse staatsleningen niet meer opkopen omdat de rente te negatief is. Als de inflatie niet aantrekt, zal dit probleem alleen maar erger worden. De vraag is hoe Draghi daar op zal reageren.
8. Met dank aan de ECB verspreiden negatieve rentes zich ook naar Canada, met alle gevolgen van dien voor de overspannen Canadese huizenmarkt (sommigen zouden spreken van een zeepbel). Canadese banken financieren zich steeds vaker door hypotheken gedekte obligaties uit te geven in euro’s. En inmiddels is de effectieve rente op een aantal van deze obligaties met looptijden tot 3 jaar onder de nul gezakt. En hoe kan de Eurozone profiteren van deze kapitaalexport naar Canada? De euro’s die Canadese banken lenen kunnen gebruikt worden om onze export te kopen. En wat krijgen we daar dan voor terug? Juist, de eerdergenoemde obligaties met als onderpand hypotheken van Canadezen die diep in de schulden zitten.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl